середу, 24 лютого 2021 р.

120 років драмі Лесі Українки «Одержима»

 

Драматична поема «Одержима» написана Л. Українкою в Мінську протягом однієї ночі біля ліжка смертельно хворого С. Мержинського. Пізніше, в листі до І. Франка  1903 р. вона визнала:

…я її в таку ніч писала, після якої, певне, буду довго жити, коли вже тоді жива осталась. І навіть писала, не перетравивши туги, а в самому її апогею. Якби мене хто спитав, як я з того всього жива вийшла, то я б теж могла відповісти : J'en ai fait un drame - «я з того зробила драму».

Особисті переживання авторки поєднуються в драмі з глибоким філософським змістом, що виводить її за рамки автобіографічного твору. Листи відтворюють душевний стан поетеси в час написання «Одержимої». Ідею та образи твору поетеса виношувала довший час. Ще в 1900 p. Леся Українка написала поезії «Жертва», «Я бачила, як ти хиливсь додолу…», «То, може, станеться і друге диво…», в яких використано той же біблійний сюжет і ті ж образи, що і в цій драматичній поемі.

У центрі біблійних колізій твору перебуває Міріам (Марія Магдалена), одержима духом жінка, яка принесла Месії свою любов і відданість, свою душу, своє життя. «Одержима» інтерпретує відомий біблійний сюжет – дні вчителювання Ісуса Христа, його розп’яття та воскресіння. Сюжет драми вихоплює чотири важливі біблійні події : сорок днів постування Ісуса Христа у пустелі, де наостанок Диявол його спокушав земною владою і славою, молитву в Гетсиманії та спокусу учнів, розп’яття на Голготі та звістку про воскресіння Месії.

Отже, письменниця накреслює через образи Месії та Міріам такий шлях еволюції духовного в людині : страждання, зрада, смерть, і за допомогою вдалої композиції втілює свій задум.

 Леся Українка ствердила яскраву за змістом і формою поему. Влучність вислову, стислість форми, гострий напружений діалог, драматизм образів і подій характеризують «Одержиму» і наступні її поеми.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...