вівторок, 31 серпня 2021 р.

 Івану Франку-165!

Цікаві та маловідомі факти про життя Івана Франка:



1. І.Франко на сьогодні є єдиним українським поетом, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури.
2.І.Франко відомий своїм інтересом до індійської культури, він вивчав літературу, філософські твори, тексти Вед на санскриті. Сам він говорив: “Жаль, що я не орієнталіст”. Серед перекладів Івана Франка – біблійна “Книга Буття”.
 3.Після свого другого арешту 1880-го Франко ледь не помер з голоду. Тоді за тиждень у готелі він написав повість “На дні” й на останні гроші надіслав її до Львова. Після того три дні жив на 3 центи, знайдені на березі річки Прут – цих грошей вистачило хіба на одну хлібину. А коли їх не стало, лежав без пам’яті, без сил. Врятував Франка від голоду старий служитель готелю.
 4.Іван Франко був відомий своїми атеїстичними поглядами. Про це згадував отець Макарій:     “ Франко майже від перших хвилин свого виступу аж до смерті був у нас головним пропагатором виразного атеїзму, що той атеїзм пропагував і в своїх популярно-наукових писаннях, і в своїй поезії. Пригадуємо, що атеїзм був увесь час головним стовпом його світогляду,  коли Франко умирав, відвідав його піп Т. Галущинський і умовляв помиритися з Господом Богом і з церквою, в котрій він, Франко, родився та котру поборював ціле своє життя. Та отримав від Франка відповідь: “А що на те сказала б молодіж, котру я ціле життя вчив не вірити в Бога?” Помер несповіданий і нерозкаяний”.
5. І. Франко смачно готував каву, збирав і любив їсти гриби й рибу, що сам ловив, понад усе любив збирати гриби. 
6. Іван Якович знав аж 14 мов, причому перекладав твори 48-ми мовами. Цей феномен запам’ятовування іноземних слів, мабуть, пояснюється тим фактом, що письменник був спраглий до мов і багато практикувався.
7. Серед псевдонімів та криптонімів письменника - Мирон, Мирон Сторож, Мирон Ковалишин і навіть Джеджалик.
8.Містом Івана Франка називають Львів, бо саме у Леополісі письменник прожив близько сорока років. Одним із найвідоміших університетів України є саме Львівський Університет, який носять ім’я літератора.
9.Коли письменник навчався в гімназії, одним із його захоплень була книга. Саме тому митець зібрав досить велику бібліотеку, котра містила близько 500 примірників. Причому колекція налічувала книги українською, польською, німецькою та іншими мовами.
10. І.Франко був надзвичайно працьовитим. Адже протягом сорока років його творчого життя він кожних два дні створював якийсь новий літературний шедевр. З-під пера Івана Яковича виходили вірші, повісті, романи, новели, різноманітні монографії. Уявіть собі, що кожного року друкувалося 5-6 його книжок.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...