пʼятниця, 1 грудня 2023 р.

Інформаційний дайджест "СНІД. Погляд на проблему".

1 грудня світ відзначає день боротьби з СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Його мета – підвищити рівень обізнаності населення про епідемію СНІДу, привернути увагу громадськості і нагадати, що ВІЛ/СНІД є однією з найглобальніших проблем людства. Також цей день вважають Днем пам’яті жертв цього захворювання.

    Символом боротьби зі СНІДом стала червона стрічка. Як символ боротьби з ВІЛ/СНІД вона була запропонована у 1991 році американським художником Франком Муром, який належить до асоціації «Візуальний СНІД». Вона означає: «Я знаю про проблему ВІЛ/СНІДу і я не байдужий до неї».
    СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який пошкоджує імунну систему людини, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання.
    Україна залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. Вона знаходиться на другому місці у Східній Європі за кількістю людей, які живуть з ВІЛ.
Щодня діагноз «ВІЛ» отримують майже 60 українців. Щодня в Україні від СНІДу помирає 7 людей…
    Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імунодефіциту людини, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією (АРТ). Однак повністю вилікувати ВІЛ - інфекцію не можливо, тому головною зброєю у боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Відеоекскурсія «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні»

     12 травня 1954 року Україна стала членом ЮНЕСКО – спеціалізованої організації, яка працює в межах ООН та опікується питаннями міжнар...