пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

ДІАЛОГ З ПИСЬМЕННИКОМ

БЛІЦ - ОПИТУВАННЯ 







1.    Прізвище, ініціали.

Малецька Л. М.


2.    Перша казка Вашого дитинства?

Улюбленою стала казка Шарля Перро «Червона шапочка». Чому улюблена? Тому що, з дитинства пам’ятаю велику у твердій палітурці книжку з цією казочкою (на тодішній час об`ємні з кольоровими ілюстраціями книги були дефіцитом).

3.    Як рано (в якому віці) почали писати самі?
Ні-ні, не з дитинства. Певні навики почали формуватись в шкільні роки, коли доводилось писати твори з української та зарубіжної літератури. В мене це добре виходило. Але справжні імпульси до творчості відчула в юному віці.

4.    Книга, яку Ви зараз читаєте?
Сьогодні на моєму робочому столі лежить Елізабет Ґілберт «Їсти, молитися. Кохати». Давно друзі рекомендували - все якось відкладала на потім.  А зараз читаю. Читаю не поспішаючи, читаю повільно, читаю смакуючи. Справді, хороша річ! 


5.    До якого твору повертаєтеся неодноразово, що перечитуєте?
До книги американського письменника Марка Менсона «Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем». Дотепна і провокативна книжка, але її варто перечитувати, щоб навчитися долати життєві негаразди, формувати реалістичні очікування і діяти цілеспрямовано.

6.    Що легше: писати (творити) чи читати?
Скажу по-іншому: важко писати на замовлення і читати з примусу.

7.    Що бракує сучасним бібліотекам? Який формат Ви би запропонували?
Людям постійно бракуватиме живого спілкування. Що стосується бібліотеки і автора – завжди топовими будуть реальні посиденьки, фан-зустрічі, активне обговорення книг. Бібліотека для письменника повинна стати не лише майданчиком побачень з читачем, а й побачень з колегами по перу.
 8.    На Вашу думку, що переможе: книга у паперовому друці чи електронний варіант?
Вірю, що всюдисушна Інтернет-ейфорія невдовзі минеться і паперова книга стане поза конкуренцією.

9.    Що порадите прочитати нашим читачам?
Серед сучасного, що може сподобатись і надихнути: атмосферна книга С. Андрухович «Фелікс Австрія», Л. Гунеля «День, що навчив мене жити», М. Зузак “Крадійка книжок”, С. Інґ «Несказане», М. Матіос «Армагедон уже відбувся».
Якщо вам подобається фантастика прочитайте Р. Ріггз «Дім дивних дітей» або В. Гранецької «Тіло ТМ». Відкрийте для себе поетичний світ Ю. Бережко-Камінської….

10.  Над чим працюєте зараз?
Продовжую працювати над поетичним рядком. А от про щойно дописану прозову книгу говорити не хочу - певне, в мене вже починає визрівати письменницька забобонність. Одне скажу, шукаю видавництво, яке б вдихнуло у цей рукопис життя.  

Бонус для наших читачів: уривок власних улюблених творів, віршів тощо.

…Вередливе пам`яті люстерко
Мітками означить часу плин.
Все, що надиктоване нам зверху, -
Жменька активованих хвилин.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...