понеділок, 15 лютого 2021 р.

Літературний ONLINE - екскурс "У. Самчук. Душа закохана в рідну землю".

 

“Хочу бути лiтописцем українського простору в добi, яку сам бачу, чую, переживаю».

 «Я не тому письменник українського народу, що вмію писати.

Я тому письменник, що відчуваю обов’язок перед народом.

Бог вложив у мої руки перо. Хай буде дозволено мені

використати його для доброго, для потрібного».                                                                                                                                                                                               У.Самчук

Улас Олексійович Самчук народився 20.02.1905 р. в с. Дермань Рівненської області. Світогляд майбутнього визначного письменника світу формували як родина, так і довкілля: "... Дермань для мене центр центрів на плянеті. І не тільки тому, що десь там і колись там я народився... Але також тому, що це справді село, неначе писанка, з його древнім Троїцьким монастирем, Свято-Феодорівською учительською семінарією, садами, парками, гаями, яругами, пречудовими переказами та легендами".

Здобував "науку" в Крем'янецькій українській приватній гімназії. Перед самим закінченням його покликали до польського війська, він дезертирував і потрапив до Бойтена. Працював там як наймит. "Німецький" період життя Уласа Самчука позначений тим, що, по-перше, завдяки Г. Блюме він, студіював у Вроцлавському університеті. Вдруге прийшов Г. Блюме на допомогу через 15 років: завдяки його клопотанню німці 20.04. 1942 р. випустили письменника, якого були арештували .

З 1929 по 1941 рр. У.  Самчук жив у Празі: “У житті кожної людини є час і місце, що творять вісь її буття. У моєму житті таким місцем була Прага і час, у ній прожитий... Але все-таки тут я визрів як письменник, тут формувалися мої ілюзії, мої фата-моргани, мої суперечності. Тут пізнав певне число людей моєї мови, з якими судилося ділити долю і недолю мого життя».

Він належав до Студенстської академічної громади. "Нас було кілька сотень з загальної кількатисячної української колонії, ми були поколінням Крут, Базару, Листопада, Четвертого Універсалу, України Мілітанс". Прага привела Самчука у велику літературу, Прага привела його й у велику політику. У 1937 році з ініціативи Євгена Коновальця була створена культурна референтура проводу українських націоналістів на чолі з Олегом Ольжичем. До безпосереднього оточення, яке творило "його Прагу", Улас Самчук називає Олександра Олеся, Спиридона Черкасенка, Оксану Лятуринську, Олега Ольжича, Миколу Бутовича, Дмитра Антоновича .

"Я не належав до породи пристрасних політиків, але силою фактів був втягнутий в цю атмосферу молодих людей, яким здавалося все можливим і які майстрували фантастичні пляни свого майбутнього”.

Cвоє перше оповідання "На старих стежках" автор опублікував у 1926 р.  у варшавському журналі "Наша бесіда".

У Празі написав у 30-ті роки роман "Кулак",у 1933 р. з-під пера волинського письменника вийшов роман "Марія", одночасно із "Марією" працював над романомепопеєю "Волинь" у трьох частинах. Саме роман "Волинь" приніс письменнику світову славу. У серпні 1941 р. У. Самчук переїздить до Рівного і згоджується стати головним редактором газети «Волинь» і був арештований.

1943 р. - починається тепер уже остаточний Самчуковий шлях на Захід, типовий для повоєнних українських емігрантів.

 Його розуму, мисленню, знанню світової літератури можуть позаздрити навіть випускники Сорбонни та Американських університетів. Кожну науку У. Самчук опановував без вчителів, самотужки. Він володів бездоганно німецькою, польською, чеською, російською, французькою мовами.

Могила Уласа Самчука знаходиться на цвинтарі Св. Володимира, місто Оквілл, Канада.

-Не так вже їх багато на Землі – тих іскор Божих творчого горіння.

 Сяйне одна чи дві на покоління метеоритним спалахом в імлі...

 Яке блаженство і який то біль – людської пристрасті терпке причастя...

 Але чи є, скажіть, великим щастям творить шедеври у краю рабів?

Віншують нобелістів королі, у троннім залі - урочисті речі, та не тобі.

 У тебе - хрест предтечі лауреатів вільної землі…

                                                         Л. Рибенко - У. Самчуку

Творча спадщина Уласа Самчука:

Самчук У. Волинь: роман у 3 частинах: Ч.1. Кудитече та річка? Ч.2. Війна і революція. Ч.3. Батько і син;

Самчук У. Гори говорять;

 Самчук У. Дермань..;

Самчук У. На білому коні;

 Самчук У. На коні вороному;

Самчук У. Марія;

Самчук У. Кулак: Роман у 2-х ч.;

Самчук У. Ост: роман у 3 томах: Т.І. Морозів хутір. Т.ІІ. Темнота. Т.ІІІ. Втеча від себе;

 Самчук У. Юність Василя Шеремети;

 Самчук У. Чого не гоїть огонь;

Самчук У. На твердій землі;

Самчук У. Слідами піонерів;

Самчук У. Темнота.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Виставка м’яких іграшок "Дитинства світ"

  Цікава подія у бібліотеці! Представляємо вашій увазі виставку м’яких іграшок "Дитинства світ" , котрі були створені власноруч ...