середу, 24 березня 2021 р.

24 березня - Всесвітній день боротьби проти туберкульозу

 

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається щороку 24 березня, на згадку  того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну паличку. Метою є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і об’єднати зусилля щодо ліквідації цієї хвороби. Щороку в Україні реєструється близько 30 000 нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання виліковне. Можна вилікувати 92-95% хворих туберкульозом.

   Люди з активним туберкульозом можуть інфікувати 10-15 людей щороку, серед яких приблизно у 5% людей захворювання розвинеться протягом перших двох років після зараження. Ще 5% інфікованих захворіють протягом життя. Без належного лікування  45%  хворих на ТБ і практично усі інфіковані ТБ. В Україні недовиявляється близько 25% випадків хворих на ТБ. За оцінками  ВООЗ, захворюваність на ТБ складає 94 випадки на 100 тис. населення, проте виявляють  лише  70,5 випадків на 100 тис. населення. Також, Україна входить до п’ятірки країн світу по стійкості  до  протитуберкульозних препаратів.

    В Україні у січні 2021 р. зареєстровано 1265 випадків туберкульозу, в лютому 2021 року зареєстровано 1434 випадки . Бережіться,  лікуйтеся і будьте здорові!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...