середу, 17 березня 2021 р.

З книжкової полички бібліотеки!

 

Еммі Андієвській – 90!

Народилася Емма Андієвська 19 березня 1931 р. Під час війни разом з родиною емігрувала на Захід.

Спочатку мешкала в Німеччині, згодом у Франції, а потім в Америці. Пізніше повернулася знову до Німеччини і там живе у місті Мюнхені. Вона авторка поетичних книг, збірок прозових творів, знана у західному світі і як художниця.

Емма Андієвська належить до найвідоміших поетів української діаспори, на початку 50-х років з'явилася перша збірка віршів.

Критики поставили поетесу на рівень раннього Тичини й Артюра Рембо (французький поет), відзначили єдність поетичного стилю з малярськими роботами, якими вона ілюструє свої книги.

Думка літературного критика: Творчість поета од Бога неможливо осягнути одразу і цілком, то є процес постійного відкриття й відчування народжуваного ним слова… Поетичне слово Андієвської незвичайне, не таке, яке ми всі звикли читати в програмних творах. Треба читати саме Еммине слово.

Але спочатку ознайомтесь, як вона сама його бачить : Мені цікаво писати до такої публіки, як я сама, мені хочеться сказати якісь несказані речі, витягнути їх з небуття. Спробуйте знайти у віршах, оті поєднання несумісного, спробуйте проникнути в коло витвореного нею світу і відчути тепло неспокійного серця.

Не менш складними для розуміння і сприймання є прозові твори Емми Андієвської, зокрема Роман про добру людину, в якому реальність поєднується з химерними епізодами, міфами, легендами. Тут переосмислюються біблійні сюжети, картини Пекла і Страшного Суду. Водночас це цілісний твір, в якому автор беззастережно стоїть на боці Добра. І зло тут впізнається відразу, в які б воно шати не вбиралося.

В такій напруженій до краю ситуації прозаїк зображує своїх героїв, яким треба зробити вибір : повернутись на батьківщину чи стати емігрантами. Вони люблять Україну, але повернутись до неї на можуть. І для дітей і для дорослих щира любов до рідного краю — то єдина мета життя й утіха. Вона стає засобом перевірки вартості людини у критичних ситуаціях.

Незвичайною є малярська майстерність Емми Андієвської. Вона не лише відома на Заході як художниця з даром оригінального творчого мислення, її малярство комунікативне, довірливо налаштоване до людей.

Органічний світ - привабливий. Він також надреальний, в ньому синтезується досвід європейського малярства : сила експресіоністів, поезія Шагала, малярство інтуїтивне. Яскраві відкриті барви, колоризм — енерготворчий струмінь її творчості”.

Художниця виставлялася в багатьох країнах світу.

Добро повинно перемагати, і це ми бачимо в її творах. Ознайомтесь з ними, і ви в цьому переконаєтесь самі!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...