вівторок, 13 квітня 2021 р.

115 р. від дня народження Оксани Іваненко

 

Народилася письменниця 13 квітня 1906 р. в сім'ї письменника і вчительки.

„Я народилася в Полтаві,— писала у своїх спогадах Оксана Дмитрівна. — І'мя Тараса Шевченка з перших кроків було мені відоме і близьке. З малих років знала „Реве та стогне”, „Заповіт”, „Садок вишневий коло хати”, тому що їх завжди співали і дорослі, і діти. Вона не могла не писати і не творити, адже поруч з родиною Іваненків мешкав знаменитий автор „Сліпого музиканта” Володимир Короленко. З дитинства почалася й любов до Шевченка, яка згодом перетвориться на справу її життя : над романом „Тарасові шляхи” письменниця працювала понад двадцять років! Відвідуючи літературні вечори, знайомиться з письменниками Наталею Забілою, Олександром Копиленком, Іваном Сенченком, приятелює з відомим фізиком Ландау, який всіляко заохочував її до творчості.

Літературна творчість захопила її дуже рано. Перший твір – казка „Квіти”. Оксана Іваненко написала кілька десятків книжок оповідань, повістей і казок для дітей та юнацтва : „Майка та жабка”, „Дитячий садок”, „Черевички”, „Лісові казки”, „Великі очі”, „Джмелик”, „Три бажання.” Твори розкривають людське життя, допомагають пізнати красу рідної природи. У більших її творах — повістях і романах  розповідається про видатних діячів культури, відомих письменників – „Друкар книг небачених” – про І. Федорова, „Богдан Хмельницький”, романи „Тарасові шляхи” – про життя Тараса Шевченка, „Марія” – про Марка Вовчка, „Води з кринички” – про Андерсена, Заньковецьку і Чехова, Пирогова і Гарібальді.

О. Іваненко відома і як перекладачка. Вона переклала українською мовою роман А. Моруа „Тургенєв”, збірку оповідей П. Бажова „Малахітова шкатулка”, окремі твори В. Г. Короленка, Л. М. Толстого, казки Г. К. Андерсена, братів Грімм та інших.

У грудні 1997 року на 92 році життя земний шлях Оксани Іваненко скінчився. Але його продовжують її безсмерті твори!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...