понеділок, 12 квітня 2021 р.

Будь іскрою – як мрієш бачити багаття!

  

У 1912 р. у Львові українські скаути-пластуни вперше склали Пластову Присягу. Утворена молодіжна скаутська організація «Пласт». Серед засновників організації були Іван Чмола, Олександр Тисовський та Петро Франко. У Тернополі перший пластовий кружок було створено 1912 р. при українській державній гімназії Франца-Йосифа I. Організаторами були професор В. Безкоровайний, І. Галущинський. Кружок налічував 150 осіб. Восени 1912 виник пластовий полк ім. Гетьмана І. Мазепи в м.Теребовля, при якому засновано дівочу частину — чоту імені Княгині Ольги.

Пласт – українська  скаутська організація, мета  якої - сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню молоді на засадах християнської моралі. Пласт розвиває духовні, розумові, соціальні і фізичні прикмети своїх членів, плекає серед молоді традиції  її предків і передання та розуміння її історії, культури та національних традицій.

Пластуни відзначилися тим, що брали активну участь у розбудові і захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР.

Нині Пласт – найбільша і найдавніша українська скаутська організація, яка діє у восьми країнах світу :  Австралії, Аргентині, Великобританії, Канаді, Німеччині, Польщі, Словаччині та США.

Для досягнення виховних цілей Пласт застосовує власну унікальну методу виховання, основні принципи якої полягають у добровільності членства в організації, вихованні і навчанні через гру та працю, поступовій програмі занять і випробувань, гуртковій системі самоорганізації, заохоченні ініціативи і самоврядування, пізнанні природи і житті серед природи, підтримці спеціальних зацікавлень і здібностей дітей та молоді.
      
Членство в Пласті  є пожиттєвим. Віковий поділ передбачає 4 вікові категорії: новаки 6-12 років, юнаки 12-18 років, старші пластуни 18-35 років та пластуни-сеніори від 35 років.  Гімном Пласту – є пісня «Цвіт України», перший куплет якої склав О. Тисовський, а інші два запозичені з поезії Івана Франка «В дорогу». Гасло пластунів -  «Готуйсь». Юнаки ж вітаються словом СКОБ. Слово саме собою означає назва орла – скоба білохвостого:

Сильним розумом та тілом;
Красним душею;
Обережним у своїх думках та планах;
Бистрим у думках та ділах;
Отже, С.К.О.Б.

Пласт в Україні  – це 10 тисяч членів. Впродовж року Пласт в Україні проводить понад 100 виховних таборів різної спеціалізації : спортивні, морські, з повітроплавання, мистецькі, лижні, альпініські, археологічні, кінні, екологічні тощо, відбуваються акції різного спрямування – спортивні змагання спартакіади, фестиваль пластової  творчості «День пластуна», міжнародний захід «Вифлиємський вогонь миру», інтелектуальні змагання «ПлаЗма» і «Орликіада».

Будь іскрою – як мрієш бачити багаття!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...