пʼятниця, 8 жовтня 2021 р.

Літературна подорож до 135 - річчя від дня народження І. Блажкевич

Іванна Блажкевич: родом і серцем з Тернопілля.


Допоможи, Боже,
Дожити хвилини,
Коли на Вкраїну
Знов Воля прилине;
Коли кінець прийде
Наших терпінь, мук;
Коли ми пірвемо кайдани із рук.
І скинувши з себе ворожу кормигу,
У вільних народів запишемось книгу.

Іванна Блажкевич – дитяча письменниця, громадська діячка, просвітниця. Усе своє життя присвятила боротьбі проти гнобителів українського народу. Поляки вбили її двох маленьких донечок, а за ії голову призначили велику винагороду. За просвітництво шовіністи били ії палицями, але вона знову ставала на захист національної самобутності українців.

Народилася майбутня письменниця 9.10.1886 року в с. Денисові Галичини та Козівського району Тернопільської області. Батько був культурно - громадським діячем і народним вчителем. Мати за походженням була полькою, але вважала себе українкою й цим дуже пишалася. Навчалася Іванна у Львівській учительській семінарії.

То були буремні роки, українці підіймалися на боротьбу проти катів, які століттями пригноблювали й мучили народ. Своїми полум’яними віршами Іванна виступала проти окупантів.

Новостворена ЗУНР доручила Блажкевич очолити на території Галичини ліквідацію жандармських відділків, республіка швидко розпалася, і почалися масові репресії. Іванна довідавшись про арешт втекла до лісу й кілька місяців там переховувалася. Період   з 1921р. став плодотворним у літературній діяльності Блажкевич. Її праці виходили одна за одною, це були і п’єси, і збірки поезій, вона поринула у культурно - громадське життя, організувала читальні, різноманітні гуртки, допомагала з відкриттям дитячих садків і сиротинців.

Іванна Омелянівна всю свою силу віддала літературі. Її твори друкувалися в журналах, виходили збірки віршів та оповідань. 2.03.1977 р. Іванна Блажкевич відійшла у засвіти. Похована на цвинтарі в рідному селі Денисові.

У 1993 році засновано літературну премію імені Іванни Блажкевич, яка щороку видається українським літераторам у її рідному селі на день народження письменниці.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Етно-мандрівка «Вишиванка - сакральна абетка українського народу»

    16 травня - День вишиванки. Носити вишиванку-означає носити у серці свою історію і культуру. Вишиванка-це не просто одяг, це символ н...