понеділок, 16 травня 2022 р.

«Забуттю не підлягає» (До Дня пам’яті жертв політичних репресій)

 

Я твій син, Україно!

І для тебе живу.

Не зламала чужина,

Українцем умру.

За народ України

Я по тюрмах сидів,

І на землях чужини

В таборах посивів…

День пам'яті жертв політичних репресій - щорічний національний пам'ятний день в Україні, відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Кількість жертв в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування. Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів… Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація. За період «Великого терору» на території УРСР було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та виправно-трудових таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %).

 Своїми спогадами ділиться перед читачами бібліотеки – філії №2 для дорослих громадсько – політичний діяч, учасник національно – визвольних змагань, ст. науковий працівник Тернопільського історико – меморіального музею п. І. Олещук - «Кожна людина має знати і пам’ятати, що життя і рідна мова, як і  етнічна приналежність дається їй раз і назавжди. Це є найвищими цінностями, які  слід берегти і яких слід триматися в житті: «Можна все на світі вибирати сину, вибрати не можна тільки Батьківщину» (В. Симоненко)»   У дев’яносто один рік Ігор Олещук ще має порох у порохівницях і виношує плани на майбутнє. І всім, хто прагне довго жити, пропонує свій рецепт: активізувати боротьбу за становлення і зміцнення справжньої омріяної України!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...