пʼятниця, 6 травня 2022 р.

Вахта пам’яті «Війні немає забуття»

До Дня Перемоги над нацизмом у другій Світовій війні 1939-1945 рр.



-Як не будете всі разом

Йти до спільної мети,

Ви Державу зруйнувавши,

Подастеся у світи.

Ви розгубите ту землю,

Що придбали вам батьки,

І тинятиметесь всюди,

Як вигнанці й жербаки»

                    Олександр Олесь

Друга світова війна… Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни. Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції і зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років  українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів. Тоді загинуло понад 8 мільйонів осіб. Історія нас вчить, що Український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні. Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими!

«Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці були позбавлені власної державності» - цими словами розпочав свою проникливу розповідь перед читачами бібліотеки – філії №2 для дорослих громадсько – політичний діяч, учасник національно – визвольних змагань, ст. науковий працівник Тернопільського історико – меморіального музею         Ігор Андрійович Олещук. Пан Ігор народився 1931 р. у с. Чорний Ліс на Зборівщині. У сімнадцять років заарештований за участь у підпіллі ОУН та засуджений на 25 років в’язниць і концтаборів. Повернувшись додому, брав участь у процесах національного відродження, за що відзначений орденами і медалями. У дев’яносто один рік І. А. Олещук ще має порох у порохівницях і виношує плани на майбутнє. І всім, хто прагне довго жити, пропонує свій рецепт: активізувати боротьбу за становлення і зміцнення справжньої омріяної України!

Такими словами закінчує свої спогади п. Ігор «Світла пам’ять усім загиблим! Низький уклін та вдячність живим! Слава Україні! Героям слава!» 













Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...