вівторок, 28 червня 2022 р.

Сторінки Конституції гортаємо - права й обов’язки вивчаємо!

Правовий аспект 
До Дня Конституції України

 
-Я - українець. І моє це право
Любити землю горду й величаву,
Та дух свободи набирати в груди.
Я - українець. Був ним, є, і буду!-

28 червня 1996 року українці отримали Конституцію, в якій носієм суверенітету і єдиним джерелом влади було проголошено народ, а найвищою соціальною цінністю – людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку.

Основний Закон України відображає підсумки важкого, довгого, але славного шляху, який пройшов український народ, виборюючи незалежність і соборність.

Прийняття Конституції означало фундаментальне закріплення нашої незалежності, навіки закарбувало волю українського народу жити у власній суверенній, соборній державі. Конституція наголошує на основні цінності людини – людині, її житті і здоров’ї, честі й гідності, недоторканності та безпеці.

Система конституційних прав і свобод особистості охоплює всі сфери життя діяльності людей і відповідає міжнародним стандартам прав людини. З урахуванням міжнародно-правових стандартів права і свободи класифікуються на:

•    особисті права і свободи;

•    політичні права і свободи;

•    економічні права;

•    соціальні права; екологічні права;

•    культурні права і свободи.

Основні права нерозривно пов'язані з обов'язками громадян. Основний обов'язок – це встановлений Конституцією держави вид і міра необхідної обов'язкової поведінки громадянина.

Обов'язки закріплені у ст. ст. 65-68 Конституції України.

Конституція – основа процвітаючої держави, запорука єдності українського народу, гарантія прав і свобод кожного громадянина. Дотримуватися Основного Закону, докладати зусилля для утвердження в Україні високих соціальних, економічних, гуманітарних стандартів – обов’язок кожного з нас.

Нехай демократичні засади, що закріплені в Конституції, стануть реаліями нашого сьогодення, а дух законності прийде до серця кожного громадянина нашої країни. Бажаємо, щоб мир і злагода сприяли подальшій розбудові правової держави! Миру всім нам, розквіту та перемоги!

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...