понеділок, 8 серпня 2022 р.

Всесвітній день котів!

Всесвітній день котів — неофіційне міжнародне свято на честь котів. Відзначається 8 серпня. Цього дня котам дякують за їх заслуги, виказують своє шанування і любов.

За попередніми оцінками, близько 500 мільйонів кішок граються в садах та подвір’ях в усьому світу. І це здорово, тому що кішка, як стверджують дослідники, покращує психічне здоров’я і знімає стрес, занепокоєння, а також депресію.

               Цікаві факти про котів

  • Муркання кота зовсім не означає, що він в цей момент щасливий чи задоволений. Дослідники визначили, що кішки мурликають на частотах між 25 і 150 Гц. Цей діапазон «може поліпшити щільність кісток і сприяти зціленню організму». Таким чином ці тварини займаються самолікуванням.
  • Найстаріша відома домашня кішка на кличку Creme Puff прожила 38 років та 3 дні. В середньому домашні коти живуть до 15 років.
  • Коти кращі мисливці, ніж собаки. Нещодавнє дослідження більше 2000 скам’янілостей показало, що члени сімейства котів (felids) були кращими мисливцями та більш здатними до виживання, ніж собаки (canid). Вони максимально використовували свої ресурси та полювали на собак, що призвело до скорочення кількості диких собак, які вижили.
  • Не всі вміють гладити котів. За словами дослідників з Університету Лінкольна, коти люблять, коли гладять їх рот, підборіддя та щоки. У цих місцях розміщені пахучі залози. Найгірше для кота, коли його гладять біля хвоста. Цю зону дослідники назвали ерогенною.
  • Не всі коти люблять котовник котячий. Запах цієї рослини одурманює далеко не всіх чотирилапих улюбленців. За словами вчених, 20-30% котів мають імунітет проти запаху котовника котячого. Крім того, коти віком до 6 місяців теж не реагують на нього.
  • Коти не відчувають солодкий смак. Так само як і тигри та леви вони не мають амінокислот, які могли б зробити ДНК для гена, що дозволяв би їм виявити солодкі смаки.

Для юних читачів, хто полюбляє котиків бібліотекар радить прочитати серію пригодницьких книжок Ерін Гантер "Коти - вояки".

Коти-Вояки — серія пригодницьких романів - фентезі. Створена в 2001 р. британськими письменницями  під загальним псевдонімом Ерін Гантер.

  • Оригінальна серія складається з майже 40 книг: серія розділена на п'ять циклів, в кожному з яких по шість книг, плюс окремі книги-путівники та комікси в стилі «манґа».
  • Книжки про Котів-Вояків займають винятково провідні позиції в світових книжкових рейтингах!
  • Понад 30 000 000 читачів й фанів у всьому світі!

В Україні перші книги серії з'явилися в 2016 р., виключні права на видання Котів-Вояків належать видавництву АССА.

  • Переклад з англійської – Катерина Дудка та Остап Українець. Оформлення – Олег Панченко.
  • При перекладі тексту українською для опису загального устрою котячих кланів та громадянства їх членів була використана термінологія Національної скаутської організації України «Пласт». 

У першій книзі сюжет розгортається у хащах незайманого лісу, де дикі племена котів відчайдушно змагаються за свою територію і за право вижити. Що станеться з рудим хатнім котиком, який опинився в самісінькому центрі цих котячих війн? Тут його точно ніхто не погладить по загривку і не нагодує смачною їжею. У нього є вибір: або повернутися назад і бути живою іграшкою, або випустити на волю свої дикі інстинкти і стати справжнім вояком Клану…

 Чотири Клани котів. Чотири потужні стихії. Чотири армії вояків, що живуть за законами честі та братерства. Приєднуйся до них, пригоди починаються!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...