середу, 21 вересня 2022 р.

Письменник Дня – Герберт Веллс

 

Народився в Англії 21 вересня 1866 року. Протягом творчого життя (з 1895) Веллс написав близько 40 романів і багато оповідань, більше десятка полемічних творів на філософські теми і приблизно стільки ж робіт про перебудову суспільства, дві всесвітні історії, близько 30 томів з політичними і соціальними прогнозами, більше 30 брошур на теми про Фабіанське товариство, озброєння, націоналізм, загальний мир тощо, 3 книги для дітей і автобіографію. Кар’єру Веллса, можливо, визначив нещасний випадок — в дитинстві він зламав обидві ноги, і проводив весь час вдома, через що багато читав. Потім Веллс закінчив школу і отримав подальшу освіту в Педагогічному коледжі в Лондоні. У коледжі Уеллс вчився у відомого біолога Томаша Хакслі, який вплинув на його світоглад. «Наукова фантастика» Веллса (хоча він ніколи не називав її так) була створена під впливом його занять в Педагогічному коледжі. Популярність Веллсу принесла його перша робота — «Машина часу» і найбільш відому його роботу: «Війна Світів».

Веллс вважається автором багатьох тем, популярних у фантастиці наступних років. У 1895 році, за 10 років до Ейнштейна і Маньківського, він оголосив, що наша реальність є чотиривимірний простіром-часом («Машина часу»). У 1898 році передбачив війни із застосуванням отруйних газів, авіації та пристроїв на кшталт лазера «Війна світів», трохи пізніше — «Країна сліпих та інші оповідання», «Війна в повітрі». У 1905 році описав цивілізацію розумних мурах «Царство мурах». У романі «Світ звільнений» згадується Друга світова війна, розв’язана у 1940-і роки; там же є «атомна бомба» (саме так і названа), що скидається з літака і заснована на розщепленні атома. У 1923 році Веллс перший ввів у фантастику паралельні світи («Люди як боги»). Веллс відкрив також такі ідеї, пізніше тиражовані сотнями авторів, як антигравітація «Перші люди на Місяці», «Людина-невидимка», «Прискорювач темпу життя» і багато іншого. Помер письменник у Лондоні 13 серпня 1946 року. На похоронній церемонії Джон Бойнтон Прістлі назвав Веллса «людиною, чиє слово внесло світло в багато темних закутків життя». 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Відеоекскурсія «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні»

     12 травня 1954 року Україна стала членом ЮНЕСКО – спеціалізованої організації, яка працює в межах ООН та опікується питаннями міжнар...