понеділок, 7 листопада 2022 р.

7 листопада – день народження Альбера Камю!

 

«…Я був десь на півдорозі між злиднями і сонцем. Злидні не дозволяли мені повірити, нібито все гаразд в історії та під сонцем; сонце навчало мене, що історія — це ще не все. Змінити життя — так, але тільки не світ, який я обожнював…»

Альбер Камю (1913-1960) — французький письменник, філософ, мислитель, публіцист, драматург. Лауреат Нобелівської премії з літератури. Його біографія сповнена цікавих фактів, ще за життя називали «совістю заходу» за його одержимість філософськими проблемами сенсу життя і пошук справжніх цінностей.

Його виховали мама і бабуся, що жили в страшній бідності. Мати працювала прибиральницю, вона була частково глуха і не вміла писати та читати. 

 “За всі роки свого життя я набув значного життєвого досвіду, і можу впевнено сказати: усім своїм знанням про моральність та призначення людини я завдячую спорту. У шкільні роки він грав у футбол, але на воротах – щоб взуття менше псувалось, бо мати не могла собі дозволити купити синові нові черевики. Вагомість його внеску в літературу і духовну культуру важко переоцінити. Цікавість сучасного читача до творів Камю аж ніяк не зменшилась. Тож можна з певністю сказати, що творчість цього письменника витримала найсуворішу і найсправедливішу перевірку — перевірку часом. Його відомі на весь світ твори: «Слід і лице», «Сторонній»«Міф про Сізіфа»«Чума», «Каліґула», «Листи до німецького друга», «Справедливі», «Бунтівна людина»«Падіння», «Вигнання і царство», «Перша людина».

Роман «Чума» (1947) являє собою свідчення очевидця, що пережив епідемію цієї страшної хвороби: оповідь ведеться від імені доктора Бернара Ріє, який керував протичумними заходами в зараженому місті Оран, де спалахнула епідемія чуми. Але батьки міста, приховуючи правду, роблять всіх жителів заручниками страшної драми. «Окупація» міста чумою, опір їй, підпорядкування огидному ворогові — все це змушує згадати про трагічні події у Франції періоду фашистської окупації.

Бібліотекар радить прочитати!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...