вівторок, 6 грудня 2022 р.

До 151 – річчя від Дня Народження Миколи Вороного

 

Микола Вороний український письменникперекладач, театральний режисерактор, громадсько-політичний діяч, театрознавець.

Народився в родині ремісника. Навчався в Харківському реальному училищі, читав та поширював заборонену літературу. Продовжив навчання у Віденському і Львівському університетах (філософський факультет).

У Львові познайомився з Іваном Франком. Працював бібліотекарем і коректором Наукового товариства ім. Шевченка, режисером. Допомагав Івану Франкові у виданні газети «Громадський голос» і «Радикал».З 1897 — актор трупи М. КропивницькогоП. Саксаганського та інших.

Член РУП. Оселився в Києві, працював у театрі М. Садовського, викладав у театральній школі. Був засновником Української Центральної ради та Українського національного театру. Жив у Варшаві, де вийшла друком збірка його поезій «За Україну». Переїхав до Львова. Викладав в українській драматичній школі при Музичному інституті імені М. Лисенка, деякий час був директором цієї школи. Вів педагогічну і театрознавчу діяльність. Викладав у Харківському музично-драматичному інституті, згодом працював у Києві у Всеукраїнському фото кіноуправлінні…1934 року Миколу Вороного заарештовано як польського шпигуна. Деякий час перебував у Воронежі, потім його вислали на Одещину. 7 червня 1938 року розстріляний з групою селян за вироком особливої трійки УНКВС Одеської області. В1957 році його реабілітовано.

Орієнтована передусім на читача, вихованого на найкращих зразках світової літератури, поезія Миколи Вороного була - явищем високої художньої цінності!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...