четвер, 22 грудня 2022 р.

Первоцвіт української класичної прози - Марко Вовчок.

 

Справжнє ім'я української письменниці Марко Вовчок - Марія Олександрівна   Вілінська. Вона народилася 22 грудня 1833року в дворянській сім'ї.

 -        Дитинство маленької Марійки ніяк не можна було назвати щасливим. Її вітчим був не дуже хорошою людиною. Згодом мати авторки полишає чоловіка, віддаючи дітей родичам, оскільки не має змоги їх утримувати самостійно.

-        На початку другої половини XIX сторіччя Марія Вілінська була єдиною представницею прекрасної половини людства на теренах української літератури.

-        Сучасники Марка Вовчка відзначали неабияку вроду літераторки. Про неї мріяло багато чоловіків. Тарас Шевченко теж оцінив красу Марії Олександрівни. Не один вірш був присвячений авторці «Народних оповідань».

-        Письменниця була дуже освіченою жінкою, поліглотом. Вона володіла багатьма мовами, в тому числі:

англійською;

польською;

чеською;

німецькою;

українською…

-        Літераторка обрала собі псевдонім, замість підписуватися власним ім’ям, можна припустити, що жінці того часу не так просто було ввірватися у світ літератури, тож довелося ховатися під маску представника чоловічої статі, прізвищем вона завдячила своїй манері спілкування — дещо «вовчкуватій».

-        За життя ж літераторки найбільш відомим її твором називали повість «Маруся». У творі ведеться розповідь про дівчину, яка віддала своє життя, надаючи допомогу запорізьким козакам. Авторка навіть отримала нагороду від Французької академії за цей твір. Його було перекладено декількома мовами…

-        Марія Вілінська вважалася «фатальною» жінкою, або чорною вдовою. Річ у тім, що обидва її чоловіки відійшли у кращий світ буквально на руках у письменниці, а ще один — закоханий у Марію — наклав на себе руки.

-        Марко Вовчок то вважала своїм обов’язком допомогти іншим представницям прекрасної половини людства стати більш самостійними, не настільки залежними від чоловіків та реалізувати себе як особистість.

-        Марія Вілінська стала прийомною матір’ю для свого ж внука. Жінці довелося так вчинити задля порятунку доброго імені власної невістки, оскільки та народила свого первістка ще не перебуваючи у законному шлюбі.

-        Померла Марко Вовчок 10 серпня 1907 року на Кавказі, де був на службі її чоловік.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...