вівторок, 15 вересня 2020 р.

До 130 - річчя від дня народження: літературний успіх Агати Крісті


Одна з найвідоміших у світі представниць детективного жанру, неперевершений творець класичних персонажів Еркюля Пуаро і міс Марпл  письменниця Агата Крісті (Міллер) народилася 15 вересня 1890 року в м.Торкі (графство Девон), в сім`і переселенців з США.

За кількістю перекладів, понад 100 мовами світу і сумарним накладом друкованих видань, понад 2 млрд. примірників, книжки Агати Крісті посідають третє місце в історії після Біблії та творів Вільяма Шекспіра, драматургічним творам письменниці належить рекорд за найбільшим в історії числом театральних постановок. Доля письменниці, ім`я якої знає практично кожен, була дуже складною: інтриги зрадливих чоловіків, складні стосунки з матір`ю, захоплення отрутою…А чого ви ще не знали про Агату Крісті?

Вона стидалася своєї професії, в неї ніколи не було ні окремого кабінету, ні письмового столу. Свою творчість називала хобі. Мати забороняла Агаті читати, мріяла щоб дочка грала на музичному інструменті, танцювала. Але майбутня «королева детективу» була іншої думки і навчилась сама читати в 4 роки.

Крісті інсценувала  власне викрадення, на її пошуки кинулась вся країна, поліція підозрювала чоловіка літераторки з коханкою. Таким шляхом вона хотіла підставити їх…

Романістка зналась дуже добре на отруті: захоплення зявилось ще під час Першої світової війни, де вона була медсестрою.  В токсичних речовинах вона розумілась набагато краще багатьох  спеціалістів, підтвердженням тому є безліч способів позбутися небажаних чоловіків в романах Крісті: її персонажі були отруєні 83 рази і кожен наступний випадок відрізнявся від попереднього.

Еркюль Пуаро був  списан з реальної людини: це найвідоміший персонаж «королеви детективу», яким захоплювались і захоплюються  всі читачі. Одного разу Крісті побачила на зупинці цікавого бельгійця з розкішними вусами, цей образ так надихнув письменницю, що вона зробила його головним героєм цілої серії книг…

Письменниця померла 12 січня 1976 року. Автобіографія Агати Крісті закінчується словами: «Спасибі тобі, Господи, за моє хороше життя і за всю ту любов, яка була мені дарована».

Спасибі Вам, місіс Агата Крісті, за Вашу неймовірну творчість!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...