четвер, 15 липня 2021 р.

Читайте книги і будьте здорові!

 Ці книги допоможуть краще розуміти тіло та його потреби.

1. Світлана Фус і Маша Сердюк «Невже це все через їжу?! Лайфхаки з правильного харчування для підлітків.

Якщо здоров’я дітей у руках батьків, то підлітки про своє здоров’я починають дедалі активніше задумуватись! Варто їм лише допомогти знайти відповіді на ті питання, які їх хвилюють: невже це все через їжу?! Справді так багато залежить від харчування? 

 

 Так. Особливо важливо дбати про раціон у підлітковому віці, адже саме в цей період організм росте максимально швидко. Авторки піднімають важкі теми, які діти рідко обговорюють зі сторонніми: неприємний запах із рота, підвищена пітливість, зайва вага, жовті зуби та інше. Чудовим бонусом до книги став ефективний та простий варіант меню. Яскраві ілюстрації, незамінні таблиці та схеми зроблять сприйняття інформації веселим і цікавим. Можливо книга й не вирішить всіх труднощів, які підлітки зустрічають в процесі дорослішання, але стане дієвим кроком до уникнення багатьох із них. 


 2. Ліза Москоні «Їжа для мозку. Наука розумного харчування».

Наш мозок – особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного – що він навпаки підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від «Альцгеймера»? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним?

Багато відповідей на питання про які ви задумувались або навіть і не здогадувались…

 


3. Наталія Лелюх «Відверта розмова про жіноче здоров'я».

 Автор, популярна блогерка і прекрасна лікарка, доктор Наталя, прагне зруйнувати вкорінені у свідомості кількох поколінь стереотипи про жіноче здоров’я. Дотримуючись цих стереотипів, жінки в кращому випадку не досягають прогресу, а в гіршому — завдають собі шкоди.

Просто й доступно, з невичерпним оптимізмом і повагою до читача лікар пояснює складні та важливі речі: що необхідно знати сучасній жінці про лікарів і пацієнтів, мікрофлору й гормони. Автор зазначає, які нюанси допоможуть установити точний діагноз, які аналізи його підтвердять, а на які ви просто викинете купу грошей; як лише з одного погляду на рецепт визначити, що перед вами непрофесійний та недобросовісний лікар, та ще багато іншого про вагітність, менопаузу, замісну гормональну терапію …


4.Девід Бернс «Почувайся добре. Нова терапія настрою». 

Почуваєтеся невдахою? Новий день приносить лише нові неприємності та безвихідь? Хочеться втекти від проблем? Усі ці почуття — передвісники депресії. Однак — не панікувати! Вони так і залишаться передвісниками, якщо ви скористаєтеся методикою лікаря Девіда Бернса — суперфахівця з поведінкової терапії. Він не дає депресії жодних шансів! Діагностика власного настрою — перший крок до одужання. Робота над самооцінкою. Конструктивне сприйняття критики. Позбавлення смутку та почуття провини. Перфекціонізм, любовна залежність і потреба схвалення. Інформація про найпоширеніші антидепресанти. Почніть бачити склянку наполовину повною! Більше жодних перепадів настрою, розпачу та пригнічення! Керуйте вашим настроєм, а не навпаки!

5.Марія Кондратова «Криве дзеркало життя. Головні міфи про рак, і що сучасна наука думає про них».

Мало яке захворювання або стан людського організму оточене такою кількістю міфів і домислів, як рак. При цьому в основі багатьох міфів лежать відгомони реальних наукових теорій, до невпізнання перекручених «усною народною творчістю» в переказах. 

Авторка книги, молекулярна біологиня Марія Кондратова, яка працює в паризькому Інституті Кюрі, поставила перед собою завдання відокремити зерна від куколю і дати читачеві доступне, але разом з тим наукове уявлення про природу ракових захворювань і сучасні підходи до їхньої діагностики та лікування. 

Молекулярна онкологія – вражаючий приклад того, як фундаментальне наукове знання про структуру геному і системи клітинної регуляції втілюється в ліки і методи діагностики, які рятують тисячі життів. І ця книга, незважаючи на очевидний драматизм обраної теми, не про хворобу і смерть, а про життя – його складність, крихкість і красу. 


6. Вунібальд Мюллер «Як вийти з депресії».

Книга написана доктором теології та психологом Вунібальдом Мюллером, який поєднує психотерапевтичні та духовні методи лікування. На його думку, пережита депресія відіграє значну роль в житті багатьох людей, тому варто приділяти велику увагу розумінню та подоланню депресії. Ця книга буде доброю допомогою тим, хто хоче краще зрозуміти свій психологічний стан і шукає духовної та психологічної підтримки. Водночас книга допомагатиме тим, хто підтримує людей у депресії – в родині, у близькому оточенні, у психотерапевтичній практиці тощо…

7. Андрій Бєловєшкін «Що і коли їсти? Як знайти золоту середину між голодом і переїданням».

У своїй книзі Андрій Бєловєшкін, лікар, кандидат медичних наук, дослідник, спеціаліст у галузі здорового способу життя й культури здоров’я, ділиться знаннями та досвідом, котрі допоможуть читачам оздоровитися. Метод, пропонований автором, простий — лише 12 правил режиму харчування і 12 правил вибору продуктів. Його головна мета — навчити слухати своє тіло, пізнати свої слабкі місця, приймати правильні харчові рішення й почати отримувати задоволення від їжі. З цієї книги читач дізнається, чим відрізняється емоційний голод від фізичного, яка кількість прийомів їжі в день оптимальна, як із корисних продуктів приготувати смачну страву, чому важливий ритуал прийому та багато іншого. Скориставшись порадами та доступними методиками, кожен уже за кілька тижнів зможе відчути суттєве поліпшення якості життя.

8. Еула Бісс «Імунітет. Правда і міфи про щеплення».

Усе, що ви хотіли дізнатись про вакцинацію, але боялись спитати.
Вакцинація розділила світ на два табори: одні кажуть, що щеплення вбиває дітей, а другі — що рятує. То хто ж має рацію? Як вакцинація впливає на імунітет? А санітайзери й антибактеріальне мило? Що буде з вами й рідними, якщо не вакцинуватиметеся ви? Ваші сусіди? Так - так, сусіди, адже щеплення оточення впливає й на ваш імунітет, який ніколи не був суто приватною справою.
Авторка цієї книжки, Еула Бісс, після народження сина занурилася в імунологію. Вона сміливо руйнує стереотипи про щеплення, апелює до історії та літератури, вміло пов’язує реальність і міфологію. Прочитавши цю працю, ви точно знатимете, чи вакцинувати власну дитину. А ще під іншим кутом поглянете на вислів «ахіллесова п’ята» та історію про Дракулу.

ЦИТАТИ З КНИГИ :
Про роль залишків вірусів у ДНК людини.
Інколи вірус може заразити організм так, щоб забезпечити передачу вірусної ДНК через потомство цього організму, тобто вбудувавшись у його генетичний код. Дивує обсяг генетичного коду людини, який складається зі сміття — залишків давніх вірусних інфекцій. Наскільки ми знаємо, деякі шматочки цього генетичного матеріалу нічого не роблять, інші за певних умов можуть викликати рак, а деякі стали важливими для нашого виживання.

Про історію появи вакцинації.
Вакцинація є попередником сучасної медицини, а не її продуктом. Вона бере початок з народної медицини, і першими її стали практикувати фермери. Доярки в Англії XVIII століття не заражувалися віспою. Ніхто не знав чому, але кожен міг переконатися, що це правда. Майже всі тоді перехворіли на віспу, а ті, хто вижив, мали на обличчі рубці від хвороби. Народна мудрість стверджувала: коли жінка доїть заражену корову, у неї з’являється кілька пухирців на руках, і вона стає стійкою до віспи, навіть доглядаючи жертв епідемії.

9. Дейл Бредесен «Альцгеймер — не вирок!»

Кожен знає когось, хто видужав від раку, але й досі ніхто не згадає нікого, хто видужав від хвороби Альцгеймера.

У книжці «Альцгеймер — не вирок!», доктор медицини Дейл Бредесен наводить найдієвіші поради щодо профілактики, запобігання, а можливо, й перемоги в двобої з хворобою Альцгеймера. У книжці зауважено, що ця хвороба не лише одне захворювання, як наразі вважають, аж три. Автор означує 36 чинників (живильні мікроелементи, гормональний рівень, сон), які можуть викликати «скорочення» в мозку. Автор наводить рекомендації: зміни способу життя, прийом різноманітних вітамінів і зміни раціону харчування, підвищення фізичної активності й зниження стресових ситуацій. Результати дотримання рекомендацій вражають! «Альцгеймер — не вирок!» дарує нові надії широкому загалу пацієнтів, няням, лікарям і лікувальним центрам, дає змогу зазирнути всередину науки і пропонує покроковий план, який фундаментально змінить наше сприйняття хвороби і навіть те, що ми про неї думаємо.

Бібліотекар радить прочитати!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...