вівторок, 21 червня 2022 р.

До Дня народження Еріх Марія Ремарк (22.06.1898 р. – 25.09.1970 р.).

 

Еріх Марія Ремарк – визначний німецький письменник, а також представник «втраченого покоління», який народився у 1898 році. У віці 17 років сам спробував писати та став учасником літературного «Гуртка мрій». У 1916 року був призваний до війська, червня Молодий письменник отримав поранення в шию, праву руку та ліву ногу, через що решту війни провів у німецькому військовому госпіталі. Ці події стали основною роману, написаного за шість тижнів – «На Західному фронті без змін» (1929 р). Твір екранізували. Покоління, юність якого співпала із Першою Світовою, називають «втраченим» через те, що воно втратило власні юнацькі ілюзії та отримало сентиментальну мрійливість. Неможливість зберегти контроль над найціннішим скарбом людини – власним життям, породила необхідність перебудови світоглядної парадигми та пошуку нових цінностей. Саме тому письменник у всіх своїх творах навчає читача особливій смиренності, закликає «плисти за течією» та не пручатися, але й не перетворюватися в легку, гнану течією, гілку. Часто поміж його рядків можна знайти оду вмінню бути цільною особистістю у будь-яких обставинах, здатності зберігати наївну віру в краще, яка допомагає пережити та перебороти будь-який жах та подолати усі втрати.

Після публікації його перших романів, нацисти почали пліткувати, що Ремарк – це псевдонім, а справжнім його прізвищем є Крамер (зворотнє прочитання «Ремарк»), яке в той час було значно поширенішим на території Німеччини. Через це утворилася легенда, що насправді письменник є нащадком французьких євреїв із прізвищем Крамер, що стало приводом для переслідування Ремарка нацистами. В письменника було декілька захоплень, а саме колекціонування картин імпресіоністів та килимів. У збіднілого аристократа письменник викупив за 500 марок баронський титул. Іншим цікавим фактом є те, що Ремарк так соромився своєї першої опублікованої повісті, що згодом викупив весь тираж. Помер у 1970 в Швейцарії.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Година спілкування «Життя без обмежень, коли бібліотека поруч»! (в рамках проекту "Бібліотека обличчям до людей")

Наближається одне з найбільших християнських свят – Великдень. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті нас...