середу, 6 травня 2020 р.

ДІАЛОГ З ТАЛАНОВИТИМИ ЛЮДЬМИ
Бліц – опитування відомих людей м. Тернополя.
1.    Прізвище, ініціали.
Атаманчук О. І
2.    Перша казка Вашого дитинства?
Важко сказати. У нас вдома завжди було багато книг. Ми, дітлахи, постійно гралися у «бібліотеку»… Зараз чомусь згадалися віршовані «Казки» Богдана Лепкого і «Хто найдужчий на весь світ» Івана Гнатюка.
Проте найулюбленішими казками завжди були ті, що розповідала бабуся: «Про Сидора», «Марко Брун» і «Як дідо ходив по муку до Вітру». Життєві, повчальні й дотепні. В жодних книгах (а перечитала, повірте, немало дитячих казок) не зустрічала їх. Зі слів бабусі записала, тож мрію колись видати ці казки.
3.    Як рано (в якому віці) почали писати самі?
Перші спроби були ще в школі, проте ніяких записів не збереглося. Більш серйозніше почала писати після народження донечки, зокрема твори для дітей пишу саме відтоді.
4.    Книга, яку Ви зараз читаєте?
Оскільки карантин, а я мама трьох дітей, то зараз дружно читаємо дитячу й підліткову літературу J. Іноді вголос чи розподіливши ролі.
5.    До якого твору повертаєтеся неодноразово, що перечитуєте?
Люблю перечитувати Ліну Костенко і «Сорочинський ярмарок» Миколи Гоголя.
6.    Що легше: писати (творити) чи читати?
Все залежить від того що читати і як писати. Важко писати «на замовлення», не легше читати книгу, яка тобі не до вподоби.
7.    Що бракує сучасним бібліотекам? Який формат Ви би запропонували?
Думаю, не помилюся, якщо скажу, що бібліотекам дуже бракує фінансування. Сучасне обладнання, нові надходження якісних книг, підтримка креативних ідей бібліотекарів, створення умов, за яких бібліотеки змогли б відвідувати люди з особливими потребами… Щодо сільських бібліотек, то хотілося б щоб їх принаймні не закривали…
8.    На Вашу думку, що переможе: книга у паперовому друці чи електронний варіант?
Для мене паперова книга завжди поза конкуренцією. Якщо книжка змістовно вартісна, якісно видана, гарно ілюстрована, то хіба з нею може зрівнятися електронна?! Знаю багато людей, які читають електронні варіанти книг, але тільки тому, що не мають паперової.
9.    Що порадите прочитати нашим читачам?
Кожен мусить віднайти «свою» книгу. Завжди доречною буде класика (наприклад, «Захар Беркут» І. Франка чи «Граф Монте-Крісто О. Дюма тощо…). Хоча сучасних письменників, зокрема наших земляків, теж однозначно рекомендую читати.
10.                      Над чим працюєте зараз?
В основному зараз пишу дитячі твори, співпрацюю з дитячими журналами.
Бонус для наших читачів: уривок власних улюблених творів, віршів тощо.
Знайди слова, в яких немає крику,
Де тиша примостилась кошеням,
І ніжно на плечі́ думок мурлика
Про цінність подарованого дня.

Щоб вітром не ганятись за любов’ю,
А їй гучних не треба перемов,
Знайди слова, де будемо з тобою
Мовчати про окрилену любов.

Немає коментарів:

Дописати коментар